Zoeken
menu (1)
icon_close_white
icon_close_white
icon_back_white_2
Path
icon_divider_white

MS

  • DOT-MS-studie

De DOT-MS studie (discontinuing disease-modifying therapies in stable relapsing-remitting multiple sclerosis) onderzoekt of patiënten die minimaal vijf jaar vrij van ontstekingsactiviteit zijn, veilig de afweeronderdrukkende therapie kunnen stoppen. Daarnaast wordt onderzoekt of met behulp van biomarkers voorspeld kan worden welke patiënten het best zouden kunnen stoppen met medicatie. Deze zorgevaluatiestudie onderzoekt een door NVN-leden geprioriteerd kennishiaat (Kennisagenda Neurologie). De inclusie is deze zomer gestart, en geïnteresseerden in deelname zijn welkom. Graag aanmelden via dot-ms@amsterdamumc.nl. (Eva Strijbis (AUMC, locatie VUmc))

  • NEXT-MS

De studie NEXT-MS onderzoekt een op maat gedoseerde behandeling van natalizumab (Tysabri) bij MS-patiënten. Op basis van dalspiegels wordt gekeken of de patiënt op het standaard vierwekenschema (1 infuus per 4 weken) moet blijven, of dat iemand mag verlengen naar een vijf-, zes-, zeven- of achtwekenschema. Hierdoor hoeven de meeste (85%) patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen en wordt de kans op complicaties zoals PML mogelijk verkleind. Het onderzoek is februari 2020 gestart (met al meer dan 100 inclusies) en er zullen circa twintig ziekenhuizen aan deelnemen. Resultaten worden verwacht in 2024. (Zoé van Kempen (AUMC, locatie VUmc) z.vankempen@amsterdamumc.nl)

  • RELAMS-studie

Met de RELAMS-studie wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van acute neurologische klachten bij RRMS. Het doel is om duidelijker onderscheid te kunnen maken tussen een echte relapse en een pseudo zodat de juiste behandeling ingezet kan worden. Ook wordt onderzocht of Neurofilament Light kan helpen om de verschillende oorzaken van een relaps van elkaar te onderscheiden. Het onderzoek is in februari 2020 gestart en vindt plaats in zes ziekenhuizen. (Jeske van Pamelen (ETZ Tilburg) j.vanpamelen@etz.nl https://nationaalmsfonds.nl/onderzoek/onderscheid-tussen-schub-en-pseudoschub/)