De Groene Neuroloog
Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en milieuvervuiling vormen een grote bedreiging voor onze gezondheid en de planeet. De omvang en urgentie van klimaatgerelateerde gezondheidsproblemen nemen toe, ook in Nederland. Volgens de Lancet Countdown rapportages heeft klimaatverandering steeds meer directe gevolgen voor onze patiënten en onze gezondheidszorg. Wij als gezondheidswerkers en de gezondheidssector hebben daarom een maatschappelijke verantwoordelijkheid in het bestrijden van klimaatverandering, die in belangrijke mate door onze eigen zorgsector wordt veroorzaakt. Jij kan het verschil maken: sluit je aan bij de Groene Neuroloog!
Wij proberen zorgprofessionals die werkzaam zijn binnen de neurologie te verenigen en samen op zoek te gaan naar de meest effectieve aanpak om de neurologische praktijk te verduurzamen. Wij willen duurzaamheidswinst behalen en streven naar circulaire en CO2 neutrale zorg, zoals afgesproken binnen de landelijke green deal duurzame zorg. In de NVN-nieuwsbrief delen wij de komende tijd ‘groene weetjes’ en in De Neuroloog leest u regelmatig een kort artikel. Zo delen we informatie en creëren we meer bewustzijn over het thema duurzaamheid.
Green teams neurologie
Zowel op lokaal als landelijk niveau zijn er verschillende werkgroepen duurzaamheid of ‘Green teams’ actief. De deelnemers delen hun ervaring met anderen en leren van projecten op andere afdelingen en in andere ziekenhuizen. Wij willen graag weten welke Green teams neurologie er al actief zijn en willen voorbeelden delen. Kent u zo’n Green team neurologie of bent u lid van een Green team en heeft u tips? Laat het ons dan weten via vereniging@neurologie.nl.
Algemene tips voor een Green team
- zorg voor vertegenwoordiging vanuit elk team (artsen, verpleegkundigen, polimedewerkers, KNF-laboranten)
- zoek enthousiaste, intrinsiek gemotiveerde mensen
- plan overlegmomenten structureel in
- agendeer duurzaamheid bij werkoverleggen
- begin met het laaghangend fruit op de afdeling
- maak zichtbaar wat je doet
- deel je ervaringen via social media
CWZ Nijmegen
Vanuit het CWZ is er een initiatief op gang gekomen om het CWZ duurzamer te maken. In ons green team zit een neuroloog, poli-assistente, KNF laborant en verpleegkundige van de afdeling Wat ons binnen ons team goed op weghielp was een poster waarop we met onderdelen van duurzaamheid aan de slag kunnen. Zo kan je elk jaar nieuw kleine en grote projecten starten en evalueren. En het hangt steeds letterlijk voor ons neus.
Erasmus MC
In het Erasmus MC is het Green team Neurologie & Neurochirurgie actief. Dit team is multisciplinair.
UMCG
Binnen het UMCG zijn er veel initiatieven om duurzaamheid te bevorderen. Zo is alle catering voor bijeenkomsten vegetarisch. De aanzet voor het Green Team neurologie is gegeven door de verpleging en in het team zitten nu verpleegkundigen, KNF laboranten, aios, secretarieel medewerkers, coördinator onderzoek en stafleden. We zijn bezig met het verminderen van afval, minder energieverbruik, hergebruik van overgebleven voeding en bewust medicatiegebruik.
Haaglanden MC
De vakgroep Neurologie van het Haaglanden MC heeft een Green team opgezet, waaraan één neuroloog, twee aios en vier verpleegkundigen deelnemen. In januari 2024 organiseren we de Maand van de Duurzaamheid , waarbij we dagelijks groene tips uitlichten, over onder andere papierbesparing, duurzame medicatie tips en recyclen. Met behulp van deze innovatieve ideeën hopen we blijvende duurzame aanpassingen in ons werk door te voeren, en zo onze footprint als afdeling groener te maken.